Spør interiørarkitekten

Nytt hus, ny leilighet, skal du bygge om, eller tenker du på superoppussing? Her er du velkommen med alle typer konkrete spørsmål vedrørende innredning, rehabilitering, ombygging eller møbleringsplaner.

Skriv ditt spørsmål i ruten nederst på siden, eller min Facebookkonto  her

27 responses to “Spør interiørarkitekten

 1. Hei. Jeg driver å gjør i stand 2. etg, skal nå begynne å kle vegger og tak. Men har litt problemer med å bestemme hva jeg skal bruke. Rommet skal brukes som loftsstue. Det er skråtak så det vil bli mye tak, Tenker at det er enkelt å bruke mdf takplanel, Bomull. Men synes det blir litt kjedelig med hvite vegger. Tenker på å bruke beiset furupanel så man ser strukturen på treet, men hvordan vil det fungere sammen med de glatte mdf takpanelene?
  Hviken farge skal man i så fall beise med?

  Likt av 1 person

  • Hei Lisa
   Du får frem en flott kontrast med glattmalt panel og beiset struktur på veggpanelen. Til bomull kan du bruke en beis med en rød/gulaktig undertone for en lun og koselig loftstue.
   Men ettersom dette er en loftstue kan kan det være en ide å bruke en hvitfarge som gir et freshere uttrykk. Jeg tenker på ren hvit eller en hvit uten gule undertoner (som jo bomull har). Da kan du prøve en beisfarge med en blåaktig eller blågrønn undertone.
   Eller hva med sort panelbeis, ett strøk, til en helhvit himling? Den vil gi loftstuen et elegant
   uttrykk.

   Lykke til 😊

   Liker

 2. Hei,
  Vi har malt soverommet vårt i fargen «dusty purple» fra Jotun. Lister og tak er i klassisk hvit, og gulvet har eikeparkett. Rommet er relativt lite, og har vindu og hverandadør mot sør. Vi ønsker oss litt hotellfølelse, med tykke (lystette) gardiner i skinne i taket fra vegg til vegg, fint sengeteppe og fine nattbord. Spørsmålet er, hva slags farger bør vi velge på interiør og møbler?

  Liker

  • Hei Merete.
   Dusty purple er lekker, som et krydret ferieminne. Og med klassisk hvit får du frem den freshe hotellfølelsen. Ta denne fargen videre til sengetøy. Sort/hvit småmønstret sengeteppe. Det er jo sengen som er blikkfanget på et hotellrom, så sørg for at den sees. Høy hodegavl, sorte nattbord, i en åpen form montert på vegg siden rommet er så lite, ett på hver side (se for eksempel f-shelf hylle fra maze) Høye nattbordlamper i klar plast og masse puter i forskjellige størrelser, 6-8 stk. Bruk fargene du har i rommet, gjerne ton-i-ton + som et lille ekstra; en lys blågrønn/ turkis mønstret pute.
   På tekstiler kan du tenke kvalitet som feks Lin, egyptisk bomull.

   Lykke til 😊

   Liker

 3. Hei. Vi har kjøpt leilighet i et gammel hus, med høyt under taket og store flotte vinduer som går helt opp til taket. Problemet er at vi var litt raske i oppussingen og malte stuen grå, («Grå harmoni» fra Jotun) samtidig som vår store hjørnesofa også er grå. Synes det er vanskelig å finne ut hva jeg kan gjøre for å få rommer til å virke sprekere og lysere, alt går ton i ton i grått nå. Setter stor pris på tips!

  Vi har også en spisestue med stoler og bord i eik, burde jeg kanskje malt disse for å få de til å passe mer inn?

  Liker

  • Hei Mari
   Fargene på sofa, tak, listverk og gulv blir jo X- faktorer her. Fra hvilken himmelretning kommer dagslyset inn? Stil? Dette er noen av faktorene som har betydning når vi jobber med farger. Men tips: Ettersom dere har grå harmoni på veggene er kanskje tak og listverk malt egghvit? Dette er en farge som eikebordet også kan få, stolene beholdes i eik. Gråtonene kan freshes med limetoner i puter/ pledd etc. Og gjerne et par hvite lampeskjermer. Brukes dypere rødtoner blir det røffere uttrykk.
   Lykke til.

   Liker

 4. Trude Grimeland

  FINERE TRAPP
  Vi har et hus med 3 etasjer. Det er en trapp med tette trinn i eikefiner i trinnet ellers er alt hvitt. I 1. etasje (inngang/sov) har vi sort polert skifer, i 2. etg et fantastisk flott gulv i American red oak som er oljet/vokset med et litt grått pigment, 3.etg (stue/kjøkken) er gulvet malt i lys kalk (loftstue og sov).
  Trappen er glatt for både 2-bente og 4-bente, det er også litt lytt i huset.
  Vi har derfor tenkt litt på å legge teppe, men da bare i trinnet. Har sett litt på gummibelegg også. Veldig usikker. Husets stil er preget av dansk design med innslag av Slettvold Multiform kjøkken, koksgrå møbler, hvitmalte vegger. Bortsett fra trapperommet som er malt i fargen Kalk.
  Blir veldig glad for kreative råd.
  Trude

  Liker

  • Hei Trude
   Her vil jeg anbefale gummigulv. Først og fremst er det sklisikkert, slitesterkt og mykt å gå på, men det absorberer mye lyd. Dermest er gummigulv bra for inneklima med tanke på lukt og ikke minst emisjoner. Sist, men ikke mindre viktig, materialet passer flott til den klassiske innredningsstilen du beskriver.
   Gummigulv hellimes. Velger dere fliseformat bør skjøtene i tillegg forsegles. Dersom dere ønsker gummibelegg kun i inntrinn bør dere vurdere å male opptrinn i samme farge som belegget. Dette for å unngå fargekaos. Hva med å videreføre gulvfagen fra 1. etg? Skifer har jo en avdempet sortaktig/grå farge. På den måten blir trappen et fysisk og fargemessig vertikalt bindeledd mellom alle etasjene.

   Lykke til 😊

   Liker

 5. Belysning i stua vår.
  Vi har flyttet inn i ny leilighet. Alt lys som er i stua er innfelt i taket. Det gir nok, men ikke godt nok, lys i rommet. Vi bruker jo stua til flere ting som tv titting, lese avisa, slappe av og middagsselskap.
  Sender tegningen over leiligheten til epossten din, der har vi tegnet inn hvordan, sånn ca, møblene står.

  Liker

  • Hei Ove
   For å få riktig og god belysning kan dere gjøre følgende:
   Bytt lyskilden i de to downlightsene over sofaen ttil bredstrålende, ca 70 gr, juster de mot veggen slik at veggen bak vaskes av lys.
   I hjørnet på bokhyllene monterer dere ledstrips. Også ledstrips bak TV.
   Ved sofaen en gulvlampe som kan være ca 1,60 cm høy, gjerne med 2-3 lyskilder. Liten leselampe ved andre siden.
   En stor takpendel over salongbord. Den kan gjerne være av en dekorativ modell og med dim.
   En større leselampe ved lenestol, samt en litt større bordlampe på tvmøblet.
   Bruk led og dimbare sparepærer med Kelvin 2500 til max 3100.

   https://boliginnredning.files.wordpress.com/2017/10/image31-e1508234486834.jpg

   Liker

 6. Hei Astrid.
  Vi har et lite bad som nå skal oppgraderes. Hvordan kan vi få det til å virke større?

  Liker

  • Hei Bente.
   Prøv å la gulvet være fritt og åpent. På den måten glir blikket over hele flaten, visuelt vil rommet da virke større. Bruk gjerne vegghengte skap. Her kan dere gå for skap som har liten dybde, noe som også gir større romfølelse. Lykke til 🙂

   Liker

   • Hei. Jeg har en veranda som jeg synes er vanskelig å innrede. Den er ca. 430150 cm og har rekkverk i glass. Jeg fikk ikke til å legge ved en skisse, men veggen inn mot leiligheten er slik: ca 90 cm vegg, deretter 200 cm skyvedør i glass og resten er et vindu som går nesten til gulvet. Jeg har ikke kjøpt noen møbler enda, bortsett fra en gassgrill (6055*43). Det er bare jeg som bor i leiligheten og jeg ønsker å ha en behagelig sitteplass samtidig som jeg ønsker at vi skal kunne være 3-4 stykker der – dette synes jeg er vanskelig å kombinere. Jeg har sett på møbler som Hay Palissade Lounge Chair, Skagerak Vendia og Verner Panton One. Jeg ønsker også at det skal være grønt og frodig med planter som fikentre, oliventre, lavendel, tomatplante, rosmarin, timian. Kan du hjelpe meg med forslag til hvordan jeg kan kombinere disse funksjonene?

    mvh
    Christine

    Liker

Spørsmål & kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s